Legenden Frank Beck

Når Nøtterøy kaller, ryddes det alltid plass i kalenderen.

Frank Beck er 85 år i tall, men 20 i hode. Hvordan skal et menneske av Franks kaliber kunne beskrives med ord. Jeg har funnet tre ord som alle er lite brukt eller kjent. “Hjernemassør”,kun fire treff på internett hvor av to er på norsk og to på dansk. Det andre er “Hjernegartner” og dette får du bare tre treff på, og det siste er “Hjernekunstner” som du bare får ett treff på.
Disse ordene er nesten unike i bruk og beskriver hvor unik Frank Beck er i norsk idretts- og for den sakens skyld næringslivssammenheng.

Hvis du har hørt Frank foredra en gang eller fått han i samtale, så er det en mann du ikke glemmer. Jeg husker mitt første møte med Frank tilbake til midten av sekstitallet, hvor jeg skulle selge annonse til Frank for skoleavisa på PUS. Jeg fikk langt mer enn annonse med meg ut fra det møtet.

Hjernemassør – Hjernegartner – Hjernekunstner
Når du tenker gjennom ordene så er det ikke sikkert du trenger noen forklaring på disse, men la meg prøve.
En massørs rolle er å løse opp i stive ledd og muskler, altså få kroppen klar for ny innsats.  “Hjernemassøren” Frank Beck masserer frem tankene som er drivkraften for fremgang og suksess innen både idrett og næringsliv.
Gartnerens rolle er å foredle det vakre i hagen og sørge for at ugresset fjernes. “Hjernegartneren” Frank Beck har vel ryddet mer ugress ut av norske idrettsutøvers tanker enn noen annen. Han er en mester i å få utøverne til å pleie sin egen hjerne.
En kunstner har vi alle et forhold til, men en “hjernekunstner” har vel de færreste et forhold til. “Hjernekunstneren” Frank Beck hjelper idrettsfolk og bedriftsledere til å tegne og farge de bilder som de ønsker fremtiden skal være.

Nøtterøy er og blir klubben i Franks hjerte.
Frank har hjulpet et utall norske Idrettsutøvere og lag til suksess, og nå i hans 85. år er det Nøtterøy for alle pengene. Hvis Geir kaller på Frank, så ryddes det alltid plass i kalenderen, for nå har Frank sine største sportslige opplevelse med Nøtterøy.
Frank Beck var Nøtterøy herrehåndballs far tidlig på 60-tallet, og siden den gang har klubben stått hans hjerte nær.

Det hele begynte egentlig i Canada
Som 27-åring reiste han til Canada, med enveisbillett og håp om å gjøre lykke. Han fikk også kjæresten sin over, og ifølge et tidligere intervju i NRKs Sølvsuper hadde hun 30 kanadiske dollar i lommeboken. Dette var deres økonomiske grunnlag for ekteskapet.  Stedet de kom til hadde høy arbeidsløshet, men etter en stund fikk han jobb som selger av blant annet elektriske kjøkkenartikler og TV-apparater. Dette skulle han selge også i områder som ventet både på bedre strømforsyning og på å få TV-dekning.

Med Franks erfaringer fra Canada vokste også tankene om at det er lov til å lykkes, lov til å være flink og lov til å tjene penger og gjøre seg sterkere.
Han kom i kontakt med kanadisk fotball og hockey, og ikke minst Thomas R. Casey, bedre kjent som Tom «Citation» Casey, som spilte kanadisk fotball for Winnipeg Blå Bombers og var på All-star team i alle år fra 1950 til 1956. Tom var også praktiserende lege.

Noen ryddet i hodet på de kanadiske stjernene.
Frank begynte å interessere seg for menneskene som jobbet med utøverne på det mentale plan. Dette hadde han ikke opplevd som aktiv idrettsutøver hjemme i Norge.
Interessen ble altomfattende og han skaffet seg utdannelse denne veien, men mye ville ha mer og det ble en periode med mye selvstudie.

Nøtterøy “Here I come”.
Vel hjemme i Norge, som selger av kontormaskiner, begynte også arbeidet med å dra Nøtterøy fra juniorhåndball til seniorhåndball. Først gikk han i gang som trener for et damelag, men han ble også spiller og trener for Nøtterøys første herrehåndballag.

Frank hadde spilt håndball for Rjukan før han reiste til Canada, og da var han målvakt. Da de dro i gang med Nøtterøy håndball så var målvaktplassen opptatt, og som trener omskolerte han seg selv til strek. 15 år skulle hans trenergjerning i klubben vare.

I denne perioden hentet han også Tom til Norge for å pleie gode relasjoner og lære mer. Og denne gangen fikk han innblikk i hvordan små detaljer kunne avsløre spilleres svakheter og styrker. Tom fikk med seg hvordan små kroppsbevegelser kunne avsløre den enkelte spillers neste trekk.
Det var også små marginer som skilte han fra å bringe damelaget helt frem til eliteserien.

Bilde: Frank er på plass i hallen for å studere oppvarmingen til enkelte spillere, før kampen mot Stord.

Mentoren (Hjernemassør – Hjernegartner – Hjernekunstner) blir mer fremtreden
Franks egenskaper til å rydde i folks hode, foredle deres beste tanker og farge deres verden ble mer og mer fremtredende.
Landslag, klubber, individuelle idrettsstjerner og bedriftsledere ville alle ha tak på vinneroppskriften, og én etter én kom de til mannen med de magiske formuleringene.

Vi kan ikke liste alle Frank har jobbet med, men her er et lite utvalg.

  • Håndballandslaget
  • Fotballandslaget
  • En rekke eliteserieklubber i fotball
  • Gardemusikken
  • Egil Sørby og Jan Johansen i dobbelt fireren fra München OL
  • Olav Tufte
  • John Carew
  • Dag Erik Pedersen
  • Dag Otto Lauritsen blant annet i forbindelse med programmet skal vi danse.
  • Johann Olav Koss

Planla tre gull med Koss – Det handler om å slå seg selv.
Frank husker godt da han og Johann satt hjemme på Nøtterøy på forsommeren 93 og planla Johanns OL-gull i Vikingskipet. Fank spurte Johann om målene han hadde for lekene på Hamar. Med bøyd hode og småmumlende kom det fra Johann: “Det må vel bli medalje”. Medalje var ikke godt nok svar for Frank, så et nytt spørsmål fulgte.

Hvilke medaljer har du? Johann tenkte seg om og konstaterte at han hadde sølv- og bronsemedaljer.

Har du tenkt å ta mer av det søppelet der, spurte Frank. For Johann ble det plutselig ikke så morsomt å samle på 2. og 3. plasser, så sammen konstaterte de at tema var tre OL-gull.

Vel, skal du ta tre OL-gull, så må du finne ut hvordan det skal løses. Frank lurte selvfølgelig på hvor fort Johann måtte gå for å klare det. Johann fortsatte i sin litt beskjedne stil og kom til at han muligens måtte sette verdensrekord.

Ok, sier Frank. Nå vet vi hva vi snakker om, men det å sette verdensrekord er jo noe normale folk ikke kan gjøre på bestilling. Spørsmålet ble nå, hvem har rekordene?
Johann fortalte at han satt med disse. Fra det øyeblikket var det ikke noe monster som måtte slåes for å ta tre OL-gull, det dreide seg bare om å slå seg selv.

Franks mer enn 40 år lange drøm er klar for modifisering.
Uten at Frank sier det, så føler vi at Nøtterøys plass i eliteserien er en drøm han har båret på fra starten. Nå er den gått i oppfyllelse, så da er det spørsmål om han har nye drømmer for denne sesongen.
Vel ,det er mange som tipper både den ene og den andre plasseringen, men det får du ikke ut av meg. Klar melding der.
For guttene dreier det seg om å slå seg selv på hver trening og hver gang de entrer parketten. Klarer de det, så vil dette kunne nå langt, men hvor langt får vi ikke svar på.

Frank er mentor både for laget og Geir
Når det skrives om Nøtterøys fremgang, så trekkes Geir Erlandsen og Frank Pedersen frem, men bak dem lurer Frank Beck. Alltid til stede på kamper og når det er behov, hans bidrag er til uvurderlig nytte for Geir og laget. Hvem skulle tro at en mann på 85 år fremdeles kan være bidragsyter og motivator for ungfoler, jo alle som kjenner Frank mener og tror det, og ikke minst Frank selv. 

Frank avslutter samtalen med husk «Det er meg det kommer an på»
 

Les og hør mer om Fank her:

(Nøtterøy)